Our Proposal

We are proposing to build 28 new homes on this underused car park, including much-needed affordable homes. In addition, our application includes the restoration and conversion of the basement of The Georgian House for further office space.

Designed to reflect the dockside character

There are many different types of interesting buildings – historic and more recent – between the SS Great Britain and Cumberland Road.

Our architect O’LearyGoss has carefully designed a building that reflects the rich dockside character without simply mimicking other buildings along Gas Ferry Road.

Using varied heights, capped with pitch roofs helps continue that visually-rich skyline, but also creates interesting internal spaces for residents.

Using a combination of ageless red brick, stone and zinc, this material palette adds a robustness typical of Harbourside buildings.

2 Tdp Aerial From East

Delivering affordable homes

Of the 28 proposed homes, six would be affordable…that’s over the 20 per cent required by the council’s policy. These high-quality apartments would provide much needed affordable housing within a highly desirable area of the city.

High-quality new homes

We are extremely proud of our award-winning developments across Bristol. And these new proposed homes would be no different.

  • All homes would have balconies, with larger terraces at first floor and for rooftop apartments
  • All living areas would either face south-east or south-west
  • The majority of the apartments would be dual aspect
  • All homes would meet national space standards
  • All homes would be highly energy-efficient
  • Mixture of one and two-bed homes, where the demand is greatest in this area

Highly sustainable development

As well as being a highly-sustainable location, the building would be gas-free, with heating provided through renewable energy air source heat pumps. We have the ability to provide rooftop solar panels, and are confident we will meet the council’s 20 per cent energy reduction target.

All parking spaces would have electric vehicle charging available and bike parking will be provided.

We believe a focus on sustainability and wellbeing should be at the absolute forefront of everything we do. Acorn Green represents our commitment to the implementation of the best possible design and technologies to further drive down the carbon footprint of our homes, moving towards long-term sustainable housing in communities. For more information on our approach to driving down carbon in our homes click below.

Bringing new jobs through basement conversion

Part of our application is the proposed restoration and conversion of the basement of the existing Georgian House – and its immediate surroundings – for the creation of new business space, perfect for expansion or a start-up business.

This will enhance the area for the existing office tenants, help protect this heritage asset from deteriorating and create more employment space in this busy and vibrant area.

Heights lower than neighbouring buildings

The scheme has been carefully designed to sit comfortably among the neighbouring buildings.

Our building sits at two levels: nearest to the eight storey McArthur’s Warehouse we are proposing six upper storeys (plus roofspace mezzanine). As we move towards The Georgian House, that level drops to three upper storeys (plus roofspace mezzanine). In both cases the ground floor is set behind a stone wall which echoes the character of the Bristol’s Harbourside.

The illustration shows the relationship between the existing and proposed buildings. Opposite the building is the Aardman Animations HQ, which is approximately 0.75 meters taller than the eaves of the lower part of our proposed new building. The taller part of our building continues the eaves level established by the new McArthurs building.

We have also considered views towards the site from important locations like the SS Great Britain, but – as the illustration seeks to show – our building is tucked down behind McArthur’s Warehouse and not easily visible from the harbourside.

Tdp Aerial From South 10 (1)

Reduced traffic movements & parking spaces

Currently there are 35 parking spaces, which are very inefficiently laid out. We are proposing to redesign the car park and build on the surplus space. All 24 spaces will have electric charging – one charger to serve four spaces.

Some of the spaces will be alongside The Georgian House (where there is already parking) with the rest at ground floor under the new building.

There would also be 45 secure bike storage spaces – one per bedroom – in line with the council’s policy. The storage would be on ground floor of the new building.

Access to the site would be directly from Gas Ferry Road, as it is currently.

Increased biodiversity

The ecological survey already undertaken shows very little on the current site, which is perhaps unsurprising given it is mainly tarmac. We will be making biodiversity improvements including ecologically-rich green roofs with native wildflowers and creation of new habitats.

The main copper beech tree which sits very close to The Georgian House will remain and we will take measures to protect this tree.

There are a number of poor-quality trees in the existing car park which we would have to remove, along with a number on the northern edge of the site. These have been assessed by a tree specialist and are very low quality.

Rebuilding the perimeter wall

Running along the pavement is a tall brick wall, built when the car park was installed. We are proposing to rebuild the wall using ‘rubble stone’ which would have been much more typical of the walls traditionally surrounding boatyards in this area.

We will slightly reposition the wall by about 30-40cm into our site, widening the pavement and improving visibility for vehicles leaving the site.

Protecting neighbouring businesses

It is important the normal operation of neighbouring businesses – notably Rolt’s Boatyard – is not negatively impacted. We have undertaken noise surveys and designed the buildings so these homes can sit comfortably alongside the traditional boat maker’s yard.

There are a series of measures which will ensure noise from the boatyard does not become an issue for future residents:

  • All balconies will face away from the boatyard
  • Higher-specification, noise-resistant windows will be used on the side facing the boatyard
  • While windows can all be opened, mechanical ventilation heat recovery systems will be installed so that when windows are shut, fresh air is still circulated without losing heat in the room
  • Living spaces – where most people spend time during the yard’s working hours – will face away from the boatyard
Tdp Aerial From North

Not in a flood risk area

The site sits in the Environment Agency’s Flood Zone 1, which faces the lowest risk of flooding.